Tecnologia i persones, binomi inseparable per a la transformació digital

Quan algú vol liderar la transformació digital d'una organització, el primer que ha de fer és transformar-se ell mateix.

Xavier Marcet, expert en innovació i startuper sexagenari -va fundar el hub tecnològic d'intel·ligència artificial i big data 8wires, al costat d'Anxo Armada- té una visió clara sobre com han d'afrontar les organitzacions el repte de la transformació digital.

Vaig tenir el plaer d'entrevistar-lo amb motiu de la publicació del seu últim llibre, Esquivar la mediocritat. Coneixia d'ell la seva defensa del talent líquid, al ser seguidora dels seus articles a La Vanguardia. Però a la nostra trobada, vaig comprovar a més a més que Marcet és una "ment curiosa i atenta" que observa la realitat amb gran lucidesa, tal com destaca d'ell Henry Chesbrough, professor a la UC Berkeley-*Haas School of Business i a ESADE Business School.

El seu lema, al tractar sobre transformació digital en les organitzacions, és: "quan algú vol liderar la transformació digital d'una organització, el primer que ha de fer és transformar-se ell mateix".

I quin paper juga aquí la tecnologia? És sens dubte una gran aliada, però per Marcet, "l'equilibri és anar del nostre client a la tecnologia, i de la nostra cultura cap a la tecnologia. La complexitat es gestiona no augmentant-la", adverteix.

Per adaptar-se als nous temps, tecnologia i persones formen un binomi inseparable. Per això, Marcet recomana a les empreses que estiguin en aquest procés de transformació digital que, a més d'invertir en tecnologia, tinguin en compte que "el canvi ha de venir a través dels nostres clients i dels professionals que tenim dins. Transformar a persones és el més difícil. Cal construir una proposta de valor".