Tecnologia i filosofia digital

Amb les seves teories sobre transformació digital, Chace reconeix que la tecnologia pot contenir també l'esperança si aconseguim utilitzar-la per a construir un món millor.

Fa unes setmanes vaig publicar una crònica a La Vanguardia sobre la conferència del filòsof digital i escriptor de ciència-ficció Calum Chace a Barcelona, en un acte organitzat pel diari al costat de Telefónica.

L'expert augura que l'home acabarà sent la segona espècie més intel·ligent del planeta. Ocorrerà en 70 anys, quan la intel·ligència artificial superi a la humana. Però molt abans, l'any 2045, les màquines aconseguiran realitzar, de forma més ràpida i precisa, la majoria de tasques de les quals ara s'ocupen els humans. No obstant això, lluny de suposar un problema, el filòsof digital creu que, traçant un bon pla, les persones viuran millor que ara. Es tracta del que ell denomina "abundància radical", gràcies a la qual els éssers humans no necessitarem treballar perquè la tecnologia permetrà que els preus de tot s'acostin a zero.

Chace és autor d'una novel·la de ficció titulada Pandora's brain (El cervell de Pandora), en honor a la mitologia grega. Pandora va ser la primera dona a la qual els déus li van donar una caixa amb instruccions estrictes de no obrir-la mai. Moguda per la curiositat, la va destapar. "Així és com els grecs pensaven que el mal entrava en el nostre món. No obstant això, el flascó també contenia una cosa més, vital pels humans: l'esperança", explica el filòsof digital al seu blog. Amb les seves teories sobre transformació digital, Chace reconeix que la tecnologia, igual que la caixa de Pandora, pot contenir també l'esperança si aconseguim utilitzar-la per a construir un món millor.