Reptes i oportunitats estratègiques del sector TIC a Catalunya

L’edició d’enguany s’emmarca en un context de plena transformació digital del teixit empresarial català.

CTecno ha publicat, un any més, el Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya, el document de referència sobre l’estat de les TIC al territori. L’edició d’enguany s’emmarca en un context de plena transformació digital del teixit empresarial, i compta amb la participació de 1.019 organitzacions repartides entre 501 empreses d’oferta i 518 de demanda en el sector tecnològic.

Totes les dades disponibles sobre el sector TIC català mostren un creixement continuat i sostingut pel que fa al nombre d’empreses i volum de facturació, tendència que s’espera que segueixi a l’alça en el futur. De fet, s’ha passat de 48.479 treballadors en l’àmbit TIC el 2015 als 59.395 l’any 2018 (+22,5%).

Barcelona i l’Àrea Metropolitana s’estan refermant com un hub d’atracció d’empreses i professionals de l’àmbit TIC. Però la resta del territori català es troba en clara minoria pel que fa al volum d’empreses amb seu social i àmbit d’actuació. És per això que des de CTecno fan una crida a “alliberar tot el potencial que ara mateix es troba latent” perquè “les empreses del sector puguin ser un dels motors de la transformació econòmica i social”.

L’estudi indica que el reptes del sector són l’escassetat del talent, la distribució geogràfica de les empreses al territori, l’aproximació a la demanda i l’impacte de les polítiques públiques.

Però d’entre tots aquests reptes, el que més preocupa al sector, perquè suposa el principal fre de l’ecosistema tecnològic, és sens dubte la dificultat per trobar talent digital. De fet, en només dos anys ha passat d'ocupar la setena posició a la primera, esdevenint un aspecte determinant per a l’evolució de les TIC a Catalunya.

Segons l’estudi Digital Talent Overview 2019, de Barcelona Digital Talent, la demanda de professions a Barcelona s’ha incrementat en un 40% l’últim any, mentre que la disponibilitat de talent només han crescut un 7,6%. 

Una altra dada preocupant és que la majoria de les empreses catalanes (52,3%) tenen un nivell de digitalització moderat i només un 29,3% el tenen avançat. De fet, tan sols el 42,1% de les empreses estan adaptades a l’era digital.

L’estudi també fa referència a la importància de la didàctica al voltant de la tecnologia i la innovació en el sistema educatiu per “normalitzar la digitalització com a eina de millora per a tots els àmbits”. Tanmateix, es mostra una manca de dones a les empreses tecnològiques, siguin grans o petites, on tan sols representen un 8% de les posicions tècniques i especialitzades.